Planning

We bouwen een energiepark in de Van Pallandtpolder in Middelharnis. Op deze pagina lees je alles over onze plannen.

Besluit en inkoop – najaar 2018 en begin 2019

In het najaar van 2018 namen we het investeringsbesluit voor de aanleg van Energiepark Haringvliet Zuid. Na een grondige aanbestedingsfase selecteerden we twee partijen voor de aanleg, levering en bouw van het windpark: Nordex voor de levering van de windturbines en BAM voor de civiele werkzaamheden.

Terrein inrichten – mei tot en met juli 2019

Van mei tot en met juli 2019 wordt het terrein ingericht. Zo worden containers voor de opslag van bouwmaterialen worden geplaatst. Ook de bouwkeet voor onze mensen wordt geplaatst. Om ervoor te zorgen dat materialen goed aangevoerd kunnen worden is een aantal bomen gepakt. Natuurlijk planten we deze bomen later weer aan. Vervolgens starten we met de aanleg van bouwwegen, dat is noodzakelijk om de funderingen voor de turbines te maken én uiteindelijk de turbines te plaatsen.

Fundering maken en turbines plaatsen – september tot en met december 2019

Wanneer het terrein is ingericht en de bouwwegen gereed zijn, starten we met de bouw van de funderingen. Hiervoor heien we betonnen palen van 13 tot 25 meter in de grond; de lengte is afhankelijk van de bodem. Nadat de palen geheid zijn, worden deze uitgegraven om de fundering te kunnen bouwen. Daarna kan de turbine in delen op de fundering worden geplaatst. Vervolgens kunnen de kap en de bladen aan de turbine worden gemonteerd.

Aanleg windpark en inrichten zonnepark – 2020

Naast de windmolens worden er 115.000 zonnepanelen en batterijen geplaatst. Het veld met zonnepanelen is ongeveer 30 hectare groot. En de twaalf zeecontainers met batterijen worden ontwikkeld op basis van autoaccu’s van BMW. We vinden het belangrijk dat de omgeving en de natuur zo min mogelijk last hebben van het energiepark. Daarom planten we extra bomen en graven we diverse sloten. Ook leggen we langs het energiepark een fietspad aan.

Oplevering – 2021

In 2021 is het zo ver: de eerste stroom kan geleverd worden. Vanaf dat moment leveren onze windmolens en zonnepanelen een energieproductie dat gelijk staat aan het verbruik van ruim 39.000 Nederlandse huishoudens.Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.