Nieuws

Heropbouw zesde en laatste windmolen

Eind vorig jaar ontstond in een van de windmolens van Energiepark Haringvliet Zuid een brand. Die brand werd veroorzaakt door condensvorming op de aansluitklemmen. Na onderzoek bleek dat de turbine opnieuw opgebouwd moest worden.

Beschadigde onderdelen

Recent is de windmolen voor een groot deel uit elkaar gehaald. De bladen, nacelle (behuizing bovenaan de mast) en de mast zelf zijn naar beneden getakeld. De elektrische apparatuur, zoals de middenspanningsverdeler, transformator en omvormer moeten vervangen worden. Dat geldt ook voor de nacelle en de mast. De bladen van de ‘oude’ turbine worden mogelijk opnieuw gebruikt.

Opbouw

Inmiddels zijn alle nieuwe windmolenonderdelen weer aangevoerd. Na afronding van de laatste inspecties kan de heropbouw van de windmolen binnenkort van start gaan. Naar verwachting gebeurt dit in juni. Met een grote kraan worden de mast en de overige onderdelen opnieuw geïnstalleerd.

Aansluiten en testen

De vijf overige windmolens leveren al enkele weken stroom aan het net. De zesde en laatste windmolen wordt vervolgens aangesloten en getest. Als de windmolen zo’n tien dagen onafgebroken en zonder storingen draait, wordt deze in bedrijf genomen. Naar verwachting is dit in juli.

Beschadigde onderdelen

Recent is de windmolen voor een groot deel uit elkaar gehaald. De bladen, nacelle (behuizing bovenaan de mast) en de mast zelf zijn naar beneden getakeld. De elektrische apparatuur, zoals de middenspanningsverdeler, transformator en omvormer moeten vervangen worden. Dat geldt ook voor de nacelle en de mast. De bladen van de ‘oude’ turbine worden mogelijk opnieuw gebruikt.

Opbouw

Inmiddels zijn alle nieuwe windmolenonderdelen weer aangevoerd. Na afronding van de laatste inspecties kan de heropbouw van de windmolen binnenkort van start gaan. Naar verwachting gebeurt dit in juni. Met een grote kraan worden de mast en de overige onderdelen opnieuw geïnstalleerd.

Aansluiten en testen

De vijf overige windmolens leveren al enkele weken stroom aan het net. De zesde en laatste windmolen wordt vervolgens aangesloten en getest. Als de windmolen zo’n tien dagen onafgebroken en zonder storingen draait, wordt deze in bedrijf genomen. Naar verwachting is dit in juli.


Lieke voorzitter

“Iedereen met een goed idee kan meedoen”

Vanaf volgend jaar kunnen bewoners, verenigingen en instellingen voorstellen voor projecten indienen bij Stichting Windfonds Goeree-Overflakkee. Daarmee kunnen...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeert het energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.