Nieuws

Condensvorming zorgde voor brand in windmolen Middelharnis

De brand die eind november ontstond in een van de windturbines van Energiepark Haringvliet Zuid werd veroorzaakt door condensvorming op de aansluitklemmen. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door Nordex, de fabrikant van de turbines. Bij de brand raakte niemand gewond. De komende maanden zal de schade aan de turbine worden hersteld.

De brand ontstond tijdens het testen van de windturbine toen de turbine voor het eerst op het net werd aangesloten om deze te kunnen bedienen. Tijdens de periode van stilstand was condens ontstaan op de aansluitklemmen van de omvormer, met een overslag (vonken) als gevolg. Doordat er ook een storing in de zogenoemde middenspanningsverdeler bleek te zijn, kon de fout niet snel genoeg worden gecorrigeerd.

Schade in kaart brengen

Tijdens de brand ontstond schade aan de ladder binnen in windturbine. Daardoor is het nog niet gelukt om de schade die de brand heeft aangericht in zijn geheel in kaart te brengen. Zeker is dat de elektrische apparatuur, zoals de middenspanningsverdeler, transformator en omvormer, vervangen moeten worden. Inmiddels is de ladder hersteld en is de turbine weer veilig toegankelijk.

De andere turbines van het energiepark zijn na de brand uitgebreid gecontroleerd. Daarbij is niets opvallends aangetroffen. Om herhaling te voorkomen zullen in de toekomst extra controles worden uitgevoerd op turbines die een langere periode van het net afgesloten zijn geweest.

Groot deel energiepark operationeel

Inmiddels zijn vier windturbines succesvol in bedrijf gesteld. De vijfde windturbine volgt in de komende weken. De verwachting is dat de zesde en laatste turbine in het tweede kwartaal van 2021 in gebruik zal worden genomen.

Naast de zes windturbines, bestaat Energiepark Haringvliet Zuid uit 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met in totaal 288 BMW-batterijen en omvormers. De zonnepanelen zijn inmiddels operationeel en leveren elektriciteit, de batterijen helpen met het balanceren van het net. De hoeveelheid groene stroom die het energiepark produceert wanneer het volledig operationeel is, komt overeen met het jaarverbruik van 39.000 Nederlandse huishoudens.


Lieke voorzitter

“Iedereen met een goed idee kan meedoen”

Vanaf volgend jaar kunnen bewoners, verenigingen en instellingen voorstellen voor projecten indienen bij Stichting Windfonds Goeree-Overflakkee. Daarmee kunnen...

Brand in nieuwe windmolen

In een nieuwe windmolen van Energiepark Haringvliet Zuid is op maandagmiddag 30 november brand ontstaan. De windmolen, die...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeert het energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.