Nieuws

Wat maakt Energiepark Haringvliet Zuid zo bijzonder?

Windparken – als je er één gezien hebt, denk je dat je ze allemaal wel hebt gezien. Toch is elk windpark uniek in zijn soort, en Energiepark Haringvliet Zuid in Nederland is Vattenfalls grootste hybride energiepark.

Op dit moment bouwt Vattenfall in Zuidwest-Nederland haar grootste hybride energiepark. Als dit park operationeel is, omvat het 6 windmolens, 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met batterijen.

De windmolens zijn al geïnstalleerd, de bouw van de zonnepanelen is in juni gestart en de batterijen worden op dit moment op een externe locatie getest, gereed voor levering in augustus. De hoeveelheid groene stroom die het energiepark produceert, komt overeen met het jaarverbruik van 39.000 huishoudens.

Wind, zon en batterijopslag

“Hier in Haringvliet combineren we drie technologieën: wind, zon en batterijopslag”, vertelt Ross Williams, Projectmanager van Energiepark Haringvliet Zuid. “Wind en zon vullen elkaar heel goed aan op het gebied van elektriciteitsproductie. Gedurende de donkere winterperiode, als de zon minder productief is, heeft de wind hoge productiemaanden, terwijl zon heeft haar optimale maanden in de zomer heeft als de wind minder productief is. Dit betekent dat we, doordat we de netaansluiting delen, in staat zijn gedurende het hele jaar de beschikbare capaciteit zo optimaal mogelijk in te zetten. Hierdoor neemt de totale productie van het hybride park toe, in vergelijking met de oude situatie. De batterijopslag is een aanvullende optie die ervoor zorgt dat er een balans ontstaat tussen operationaliteit van het systeem en de opslag van overtollige elektriciteit.”

Het Haringvliet-project is zo bijzonder omdat het binnen Vattenfall het eerste in zijn soort is. Het draait om het maximaliseren van het gebruik van duurzame energie, het verlagen van de kosten en het zo veel mogelijk op elkaar afstemmen van de technologieën om te zorgen voor een zo gering mogelijke impact op het milieu.

Bouw van windmolens vertraagd door corona

De bouw van de zes windmolens van Energiepark Haringvliet Zuid is in februari 2020 begonnen en nam twee maanden in beslag. Leon de Graaf, locatiemanager: “Afgelopen winter hebben we met veel regen en wind te maken gehad. Daarna liepen onze werkzaamheden door de uitbraak van het coronavirus vertraging op. Normaal sluiten we de kabels aan met teams van drie of vier collega’s. Maar door de afstandsregels konden we maar met teams van twee personen werken. In april verbeterden de weersomstandigheden, we konden het tempo weer konden opvoeren en hebben onze vertraging uiteindelijk beperkt.”

Op dit moment worden de turbines getest en gereed gemaakt voordat ze in bedrijf worden gesteld.

Kwaliteitscontrole van zonnepanelen en parkontwerp

Begin mei zijn de eerste palen voor de zonnepanelen in de grond geslagen, gevolgd door de assemblage van de eerste 20 van de 115.000 zonnepanelen die in Energiepark Haringvliet Zuid worden geplaatst. Als de zonnepanelen operationeel zijn, produceren zij alleen al genoeg om 12.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Hermen Visser, Construction Manager van het zonnepark: “We voeren altijd een uitgebreide kwaliteitscontrole uit op de eerste set panelen. Voldoet de opbouw aan onze criteria? Zijn de panelen correct geïnstalleerd? Als deze controles achter de rug zijn, kunnen we door. We hebben er tot oktober werk aan om de andere 114.980 zonnepanelen te installeren.”

Energiepark Haringvliet Zuid is een van Vattenfalls natuurinclusieve zonneparken. Vattenfall heeft bij het ontwerp van het park rekening gehouden met de wensen van mensen die in het gebied fietsen en wandelen: zij mochten ideeën aandragen voor de aanleg van een fietspad en een uitkijkheuvel, en de zonnepanelen komen niet hoger dan 1,5 meter, zodat passanten eroverheen kunnen kijken. Vattenfall plaatst er nu ook bijenkorven.

Wat maakt Energiepark Haringvliet Zuid-3_Jorrit Lousberg_newsroom.jpg

Batterijen voor balans en opslag

Leverancier Alfen maakt in haar fabriek 12 zeecontainers gereed die 288 BMW-batterijen inclusief de nodige randapparatuur bevatten. Dit zijn dezelfde batterijen die in de elektrische auto BMW i3 worden toegepast. Het 12 MW-energieopslagsysteem is bedoeld om het elektriciteitsnet in balans te houden, en kan in de toekomst worden gebruikt als opslag van duurzame energie.

Daan Terpstra, Team Lead Battery Projects bij Vattenfall, legt uit: “Alle batterijen en bijbehorend materiaal worden in de fabriek in de containers geplaatst, zodat op locatie zo min mogelijk werk gedaan hoeft te worden. Begin juni zijn de batterijen getest en het transport van de containers is gepland voor deze zomer.”

Ook komt er in het energiepark nog een batterijsubstation, dat alle systemen en het hele energieopslagsysteem met de rest van het energiepark verbindt. “Zodra alle containers en het substation zijn geplaatst en aangesloten op het substation van het hele energiepark, volgt er ter plaatse een tweede testperiode”, aldus Daan Terpstra.

Roos Williams blikt vast vooruit op de toekomst van het park: “Het Energiepark Haringvliet Zuid zal vanaf 2021, als het volledig operationeel wordt, een enorm grote rol gaan spelen in het verwezenlijken van Vattenfalls doel om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Ik ben ervan overtuigd dat er in al onze markten in de toekomst veel meer parken zoals Haringvliet zullen komen.”

Gegevens zonnepanelen

 • 115.000 zonnepanelen, totaal 38 MW
 • 1.800 ton staal
 • 5 transformators
 • 40 hectare land

Gegevens windmolens

 • 6 windmolens, totaal 22 MW
 • 60 meter lange bladen met een gewicht van elk 12 ton
 • Tiphoogte 150 meter 
 • De diameter van de fundering van een windmolen is 17 meter

Gegevens batterijen

 • 12 zeecontainers
 • 288 BMW-batterijen
 • 12 MW opslag

Foto’s: Jorrit Lousberg


Opbrengst Windfonds Goeree-Overflakkee 

Windparken die na 2016 op Goeree-Overflakkee gebouwd zijn of worden gebouwd, dragen jaarlijks bij aan het Windfonds Goeree-Overflakkee,...



Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.