Nieuws

Laatste windmolen geplaatst

Vattenfall heeft afgelopen zaterdag de zesde en laatste windmolen van Energiepark Haringvliet Zuid geplaatst. We zijn trots op deze belangrijke mijlpaal voor het energiepark dat wordt gebouwd bij Haringvliet op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland). 

In twee maanden zes windmolens 

Afgelopen periode is er hard gewerkt aan het energiepark waarvan de zes windmolens deel uitmaken. De zes windmolens staan in het noorden van het eiland Goeree-Overflakkee tussen Middelharnis en Stad aan het Haringvliet. In februari 2020 installeerden we de eerste windmolen en binnen twee maanden is ook de zesde en laatste windmolen van Energiepark Haringvliet Zuid geïnstalleerd.  

Leon de Graaf, site manager Energiepark Haringvliet Zuid, over de bouw: “Afgelopen winter hadden we slecht weer, met veel regen en wind. Door de uitbraak van het coronavirus verloopt ons werk ook anders dan gepland. Normaal gesproken sluiten we met drie á vier collega’s de kabels aan, nu doen we dat met twee personen omdat we ons aan de 1,5 meter afstand houden. Dat heeft allemaal impact op de planning. Maar in april zat het weer gelukkig mee. Daardoor konden we snel doorwerken en bleef de vertraging van de bouw beperkt”. 

Vanaf juni zullen de windmolens gaan draaien, maar deze wekken dan nog geen groene stroom op. Er volgt nu namelijk eerst een periode van testen en optimaliseren. 

Grootste hybride energiepark van Europa 

Uniek in Nederland, maar ook in Europa, is dat in Energiepark Haringvliet Zuid windenergie, zonne-energie en batterijen gecombineerd worden. Nu de windmolens staan, kunnen we starten met de werkzaamheden voor het zonnepark en de batterijen. Naast de zes windmolens, bestaat het park uit 124.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers met batterijen. De batterijen zijn bedoeld om het netwerk in balans te houden en kunnen in de toekomst dienen als opslag. Aan het eind van 2020 produceert Energiepark Haringvliet Zuid de eerste stroom. Met de windmolens en zonnepanelen samen kunnen we een productie leveren die gelijk staat aan het jaarverbruik van ongeveer 39.000 Nederlandse huishoudens.

Bijzonderheden van de windmolens

  • 6 windmolens van in totaal 22 MW 
  • 60 meter lange bladen die per stuk 12 ton wegen
  • 150 meter tiphoogte 
  • De diameter van de fundatie voor een windmolen is 17 meter


Lieke voorzitter

“Iedereen met een goed idee kan meedoen”

Vanaf volgend jaar kunnen bewoners, verenigingen en instellingen voorstellen voor projecten indienen bij Stichting Windfonds Goeree-Overflakkee. Daarmee kunnen...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeert het energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.